Seorang isteri kepada suami tercinta, ibu kepada 4 orang anak dan anak kepada ibu bapa yang hebat. Hidup hanya sementara. Kongsikanlah bersama. Jika berminat dengan makanan sunnah ada dijual di sini. Hubungi saya email:maslindanoor@gmail.com / fb:Maslinda Noor / fanpage:Kedai Serbaneka Online / sms:0127326976
Tuesday, 6 May 2014
Resepi Lempeng Cicah Sambal Udang Kering
Bahan Lempeng:
1/2kg tepung gandum
1sudu teh garam
1biji telur
Caranya:
1- Bancuh semua bahan. Cair sedikit dari bancuhan cucur.
2- Lempengkan di kuali (lebih elok gunakan non-stick pan)
Bahan sambal udang kering:
2sudu makan udang kering (kisar)
1biji bawang besar (kisar)
2ulas bawang putih (kisar)
5-6biji cili api (kisar)
secubit asam jawa
gula & garam secukup rasa
2cawan air
Caranya:
1- Tumis bahan kisar hingga kekuningan.
2- Masukkan 2cawan air, asam jawa, gula & garam. Biarkan mendidih.
3- Sedia dihidang bersama lempeng.
Labels:
Resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment